8 tekenen dat je uitgedroogd bent!

Anzeichen für Dehydrierung

Ons lichaam bestaat voor 70% uit water. Om ons goed te voelen en alles optimaal te laten functioneren, moet het zo blijven. Daarom is het belangrijk vocht aan te vullen dat we verliezen door bijvoorbeeld te zweten. Godzijdank is dat makkelijk. Of zo zou je denken. Maar veel mensen drinken te weinig om hun waterhuishouding op peil te houden. Het resultaat is uitdroging.

Wat is uitdroging?

Uitdroging betekent letterlijk een verlies van vocht. Dit leidt tot een tekort aan vloeistoffen. Als gevolg daarvan zijn de lichaamsfuncties aangetast. Afhankelijk van de ernst van het gebrek varieert de ernst ervan van uitputting tot een dodelijke shock. Daarom is het belangrijk te reageren op de eerste tekenen van uitdroging en voldoende vocht te drinken. Wat zijn de symptomen van uitdroging?

8 tekenen van uitdroging

Hoe dramatisch de gevolgen van uitdroging voor ons welzijn en onze gezondheid ook zijn, de tekenen blijven vaak onopgemerkt of worden aan andere oorzaken toegeschreven. Genoeg drinken, hoe eenvoudig het ook klinkt, is dus helemaal niet vanzelfsprekend. De volgende klachten zouden u eerst naar een glas water moeten doen grijpen:

Dorst

Het is geen verrassing dat dorst het eerste teken is dat het lichaam een tekort aan vocht heeft. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is dorst al een tekort dat onmiddellijk moet worden gecompenseerd. De beste manier om dit te doen is met water. Opgelet: Als u zich meer verfrist voelt door iets zoets of zuurs wanneer u dorst hebt, moet u suikerhoudende dranken vermijden, aangezien deze een hoge bloeddruk hebben en bijgevolg nog meer water aan het lichaam onttrekken. Een goed alternatief zijn daarom onze "extracten", waarmee u water op een natuurlijke, suikervrije en calorievrije manier een verfrissende smaak kunt geven door middel van diverse vruchten- en plantenextracten. Helaas lijkt de ervaring te bevestigen dat we drinken kunnen uitstellen zonder veel gevolgen. We merken geen dramatische veranderingen als we eerst dat telefoontje plegen of snel een e-mail sturen. Tegen die tijd is de dorst vaak vergeten. In feite lijdt het lichaam echter onder het langdurig gebrek aan vocht en verschijnen er andere symptomen.

Droge mond

Als de dorst groter wordt, voelen we dat vaak aan een droge mond. Wat, tussen haakjes, gepaard kan gaan met een slechte adem. Ook andere slijmvliezen kunnen uitdrogen, waardoor we een zeer belangrijke beschermende functie tegen bacteriën en virussen verliezen.

Honger

Hoe vreemd het ook klinkt, honger kan ook een teken van dorst zijn. Als u verdere uitdroging en onnodige calorieën wilt voorkomen, kunt u het beste eerst een glas water drinken als u honger heeft. Vaak verdwijnt de honger. Niet omdat het water de maag vult, maar omdat het het tekort aan vocht compenseert en de symptomen doet afnemen.

Vermoeidheid

Als u zich ondanks voldoende slaap moe en uitgeput voelt en u zich gewoon niet goed kunt concentreren, kan dit te wijten zijn aan een toch al aanzienlijk vochttekort. Nu is het tijd om het goed te maken. Het is beter om regelmatig een paar slokjes te drinken dan een grote hoeveelheid in één keer. Te veel tegelijk kan niet worden opgenomen en wordt gewoon door het lichaam uitgescheiden. Tussen haakjes: koffie doet de vermoeide geest inderdaad opleven, maar blijft water aan het lichaam onttrekken. Dit is een extra belasting voor het lichaam die u beter kunt vermijden. Voor een extra energieboost kun je je water opleuken met onze extracten en elektrolyten.

Hoofdpijn en duizeligheid

Als de hoeveelheid vocht in het lichaam afneemt, wordt het bloed stroperiger. De bloedcirculatie verslechtert en de hersenen krijgen minder zuurstof. Dit kan leiden tot hoofdpijn. Duizeligheid kan ook worden waargenomen bij uitdroging. Als u over het algemeen te weinig drinkt, belast dit ook uw hart: het moet harder pompen om het meer stroperige bloed door uw lichaam te verplaatsen. Hoe meer je lichaam uitgedroogd is, hoe groter de druk op je bloedsomloop. Als je nu niet ingrijpt, ga je een gevaarlijk pad op dat kan leiden tot een instorting van de bloedsomloop.

Kringen onder de ogen

Zuurstofgebrek is ook de oorzaak van donkere schaduwen onder de ogen. Zelfs als we er moe en uitgeput uitzien, hebben we eigenlijk een tekort aan water, dat het bloed verdunt en zuurstof naar de cellen transporteert. Het gebrek aan water wordt duidelijk zichtbaar door de dunne huid onder de ogen. Door te drinken en te bewegen in de frisse lucht zullen de lelijke donkere kringen verdwijnen.

Droge huid

Een tekort aan vocht is ook te zien aan de huid. Het huideigen hyaluron bindt water en zorgt zo voor elasticiteit. Als het waterreservoir afneemt, verslapt de huid en vertoont ze fijne rimpels en een doffe teint. De huid verliest vocht, niet alleen door uitdroging, maar ook door natuurlijke processen, zoals veroudering. De juiste gezichtsverzorging kan dergelijke tekenen van veroudering voorkomen door de huid van buitenaf te hydrateren. Van binnenuit kunt u uw lichaam ondersteunen door voldoende te drinken. Dit is vooral belangrijk als de fijne lijntjes geen teken zijn van veroudering maar van uitdroging. Omdat dan het hele lichaam in gevaar is. Je kunt zien hoe uitgedroogd je lichaam is door naar je huid te kijken: Neem een stukje huid op de rug van je hand tussen twee vingers en trek het omhoog. Als de rimpel niet onmiddellijk verdwijnt, bent u al uitgedroogd.

Donkere urine

Uitdroging en de mate daarvan kunnen ook worden herkend aan de urine. Een lichtgele, reukloze urine wijst erop dat u voldoende vocht binnenkrijgt. Als de hoeveelheid urine merkbaar daalt, bent u al matig uitgedroogd. Hoe donkerder de kleur en hoe sterker de geur van de urine, hoe hoger de graad van uitdroging. De reden voor de verkleuring en de stank: de giftige stoffen zijn niet meer in voldoende water opgelost. Het resultaat: de hoge concentratie schadelijke stoffen tast de nieren en de urinewegen aan, infecties en blijvende schade kunnen optreden. Een opstaande huidplooi en duidelijk donkere urine zijn tekenen dat het de hoogste tijd is om systematisch aan uw drinkgewoonten te werken. Dit komt omdat ze wijzen op aanhoudende uitdroging van het lichaam, de zogenaamde exsiccose. Als er nu niets wordt gedaan, kan er zeer onaangename en gevaarlijke gevolgschade ontstaan, zoals chronische constipatie, lage bloeddruk, nierproblemen, spierkrampen en een verhoogd risico op bloedstolsels. Al bij 10% verlies van lichaamsvocht kunnen de bloedsomloop en het bewustzijn worden aangetast, tot en met gedragsveranderingen en hallucinaties. 2% meer en er bestaat een risico op hypovolaemische shock (volumetekort shock), waarbij de buitenste ledematen en ook de hersenen niet meer van voldoende zuurstof kunnen worden voorzien. Koude handen en voeten zijn dan minder een probleem; bewusteloosheid, instorting van de bloedsomloop en coma liggen op de loer.

Oorzaken van uitdroging

Een dergelijk vochtverlies wordt echter nauwelijks veroorzaakt door te weinig drinken. Zwaar bloedverlies of ernstige brandwonden zijn vaak de oorzaak. Maar ook aanhoudende diarree en herhaaldelijk braken kunnen snel een probleem worden, vooral bij jonge kinderen en ouderen. Ook infectieziekten, nierziekten, diabetes en uitdrogende geneesmiddelen ontnemen het lichaam vocht. In dergelijke gevallen moet uiteraard een arts worden geraadpleegd. Er is echter geen ontkomen aan regelmatige drinkgewoonten, vooral onder moeilijke omstandigheden.

Voorkomen van uitdroging

Daarom is het belangrijk om de eerste tekenen van uitdroging serieus te nemen en naar het glas water te grijpen. Regelmatige drinkgewoonten zijn nog beter. Wie lui is wat drinken betreft, kan bijvoorbeeld een drinkplan opstellen. Volwassenen moeten ten minste 2,5 liter vocht per dag drinken om het natuurlijke verlies te compenseren. Daarvan wordt echter al ongeveer 1 liter met voedsel opgenomen. De resterende 1,5 liter moet in de loop van de dag worden opgedronken, liefst nog een beetje meer.

De juiste drank

De beste drank om uitdroging tegen te gaan is water. Als u meer variatie wilt, kunt u natuurlijk onze producten gebruiken. Maar vooral bij zweten, tijdens het sporten of op warme dagen verliest het lichaam niet alleen vocht, maar ook waardevolle mineralen. Vooral natrium is belangrijk voor de goede werking van processen op cellulair niveau. Bij intense hitte, lichamelijke inspanning zoals tijdens het sporten of maag-darminfecties kunt u uw lichaam helpen door elektrolyten toe te voegen. Op die manier compenseert u niet alleen het vochtverlies, maar voorziet u zichzelf tegelijkertijd van belangrijke mineralen.

Source: 

https://www.toppharm.ch/krankheitsbild/flussigkeitsmangel https://www.allianzcare.com/de/ueber-uns/blog/2017/06/dehydration.html https://www.br.de/br-fernsehen/sendungen/wir-in-bayern/service/dehydration-fluessigkeitsmangel-tiedemann-100.html