Daarom zijn frisdranken geen goede dorstlessers en ontnemen ze je water.

Softdrinks entziehen Wasser

Frisdranken genieten een ononderbroken populariteit, vooral bij jongeren. U weet ongetwijfeld dat suikerhoudende frisdranken veel nadelen voor de gezondheid hebben en geen goede dorstlessers zijn. Regelmatige consumptie van frisdranken kan op lange termijn zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Een van de meest dramatische gevolgen is zwaarlijvigheid met alle negatieve bijwerkingen van dien. Maar ook tandcariës, hartziekten en diabetes behoren tot de vermijdbare gevolgen voor de gezondheid. Vooral als je 's zomers veel zweet of intensief sport, moet frisdrank taboe zijn. Zelfs zuiver water is niet altijd voldoende om vochtverlies te compenseren. Een perfecte dorstlesser is altijd een mengsel van water, mineralen en een paar koolhydraten - net als onze "elektrolyten" ;). Lees in dit artikel waarom.

Hoog frisdrankverbruik bij jongeren volgens gezondheidsstudie

Volgens het gezondheidsonderzoek "Trink Was(ser), Deutschland" van de Techniker-Krankenkasse van 2019 drinkt 26% van de 18- tot 39-jarigen meerdere keren per week of zelfs dagelijks frisdrank. Hoe ouder de leeftijdsgroep, hoe lager het frisdrankverbruik. Grijpen naar de hypertone frisdrank is gemakkelijk en verleidelijk - uiteraard vooral voor jongeren. Toch is deze leeftijdsgroep zich meestal sterk bewust van een duurzame en gezonde levensstijl. Maar dat kunnen we begrijpen, soms heb je gewoon zin in een lekkere afwisseling van water. Toch kan op elk moment worden overgeschakeld op gezonde, calorie- en suikerarme dranken.

Wat betekent hypertonisch eigenlijk?

Je hebt waarschijnlijk gehoord van isotone dranken. Maar er zijn ook hypertonische en hypotone dranken. De termen kenmerken de concentratie van opgeloste stoffen in de drank in vergelijking met het bloed. In isotone dranken is de concentratie gelijk en in hypotone dranken is de hoeveelheid opgeloste stoffen lager dan in het bloed.

Dit betekent dat isotone en hypotone dranken snel in het bloed worden opgenomen en je dus hydrateren, hypotone dranken zelfs nog sneller dan isotone (daarom vertrouwen we erop bij onze "elektrolyten"). In hypertone dranken is de concentratie van waterabsorberende (osmotisch actieve) stoffen echter hoger dan in het bloed. Daarom worden hypertone dranken langzamer door uw lichaam opgenomen dan de andere twee soorten dranken.

Wat is het probleem met trage absorptie? Vanwege de verschillende concentratie wordt eerst water uit het bloed en het weefsel verwijderd, om de deeltjes in de maag in evenwicht te brengen. Dit werkt echter averechts, omdat het onttrokken water ontbreekt voor belangrijke andere lichaamsfuncties. Het resultaat is dat je minder efficiënt bent en meer dorst hebt. Het drinken van hypertone dranken heeft dus een dehydraterend effect op uw lichaam.

Frisdranken zijn hypertonisch en daarom geen goede dorstlessers.

Frisdranken mogen dan verfrissend zijn bij de eerste slok, maar ze drogen je lichaam uit omdat ze hypertonisch zijn. Hoe paradoxaal dit ook mag lijken voor jou. Dit verlies van water maakt je nog dorstiger, wat kan leiden tot uitdroging. Aangezien frisdranken hypertonisch zijn, zijn het geen goede dorstlessers. Het is het beste om over te schakelen op alternatieven.

Zelfs als u alleen maar eenvoudige lichamelijke activiteiten doet, hebt u een verhoogde behoefte aan hydratatie. Extreme omstandigheden, zoals hitte of hoogte, kunnen uw behoefte aan vocht vergroten. Frisdranken vullen uw vochtgehalte echter niet aan.

Frisdranken zijn vooral gevaarlijk tijdens het sporten

Tijdens het sporten neemt de behoefte aan vocht toe, afhankelijk van de intensiteit en de externe omstandigheden. Vochtverlies treedt vooral op door zweten en versnelde ademhaling. Tijdens het sporten heeft uw lichaam ook voldoende mineralen en voedingsstoffen nodig, die via het bloed worden vervoerd naar de plaats waar ze nodig zijn. Een tekort aan vocht daarentegen heeft altijd negatieve gevolgen voor je lichaam: op korte en lange termijn, lichamelijk en geestelijk. Frisdranken zijn echter geen oplossing, maar een deel van het probleem, want, zoals reeds beschreven, zij ontnemen u water en kunnen dus uitdroging bevorderen.

Als u tijdens het sporten frisdrank drinkt, zult u sneller uitdrogen. Frisdranken zijn dus contraproductief voor uw prestaties tijdens zeer intense inspanningen gedurende meerdere uren. Ze rehydrateren je lichaam niet, maar leiden tot nog meer waterverlies na fysieke inspanning. Dit laat je lichaam in een uitgedroogde toestand. Als het drinken van frisdrank na het sporten een gewoonte voor je is geworden, dan moet je overschakelen op gezondere en rehydraterende dranken om mogelijke lichamelijke schade te voorkomen.

Water is een goede bron van hydratatie. Als je een atleet bent, over het algemeen lichamelijk actief bent en een zekere mate van zweetverlies hebt, dan heb je ook een grotere behoefte aan elektrolyten. In dat geval kunnen elektrolytendranken een grote hulp zijn om ervoor te zorgen dat u efficiënt water opneemt en optimaal gehydrateerd blijft.

Hypotone dranken als een alternatief voor hydratatie

Een drank moet altijd de juiste ingrediënten bevatten, zodat het lichaam optimaal gebruik kan maken van het vocht dat het opneemt. Zuiver water is over het algemeen heel gezond, maar met een bepaalde combinatie van koolhydraten en elektrolyten kun je je waterinname zelfs versnellen. Bovendien gaan minerale zouten, zoals natrium, altijd verloren bij zweetverlies.

Natrium, bijvoorbeeld, is belangrijk voor de opname van koolhydraten en vocht, en voor de werking van de spieren. Magnesium zorgt voor een vlotte communicatie tussen spier- en zenuwcellen en is belangrijk voor het samentrekken van de spieren en de hartfunctie. Het mineraal kalium is ook van belang voor het samentrekken van de spieren, ondersteunt de opslag van glycogeen in de spiercellen en speelt een rol bij de energieproductie. Alle drie mineralen moeten in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd.

Als alternatief voor frisdranken kunt u natrium- en magnesiumrijk mineraalwater met weinig koolzuur, ongezoete thee of kokoswater drinken. Onze "Extracten" geven je een fruitige smaak, en onze "Elektrolyten" verrijken het water met mineralen, waardoor het een hydraterende hypotone drank wordt. Onze drankpoeders zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten. In een handomdraai maakt u een heerlijk en verfrissend drankje met vruchten- en plantenextracten om uw dorst te lessen.

Source: 


https://www.rbb-online.de/rbbpraxis/rbb_praxis_service/gesundes-wissen/softdrinks-studie-forschung-risiko-gesundheit-zucker-suessstoff.html https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD012292.pub2/full/de#CD012292-abs-0002 https://www.tk.de/resource/blob/2068046/bd46027dfa77051c1ffa5c66df7612c2/trink-was-ser--deutschland---tk-trinkstudie-2019-data.pdf https://www.foodwatch.org/de/aktuelle-nachrichten/2018/marktcheck-jedes-zweite-erfrischungsgetraenk-ueberzuckert/ https://www.move-it-sportcamps.de/erfrischungsgetraenke-softdrinks-kinder/ https://www.foodwatch.org/de/aktuelle-nachrichten/2018/mehr-zucker-durch-softdrinks-als-durch-suessigkeiten/ https://acao.de/blog/lust-auf-natuerliche-wachmacher-das-sind-gesunde-durstloescher/