Deze natuurlijke oppeppers zijn een beter alternatief voor koffie

Alternative zu Kaffee | Matcha Lime wird in eine Flasche gefüllt

Koffie is een cultdrank en populair bij zeer veel mensen. Elke Duitser drinkt gemiddeld 162 liter per jaar. Koffie is echter niet per se gezond in grote hoeveelheden en moet daarom slechts met mate worden gedronken. In dit artikel leest u welke alternatieven er zijn en welke voordelen zij hebben.

Alternatieven zonder cafeïne

Een grote verscheidenheid van dranken kan worden gebruikt als alternatief voor koffie, sommige met cafeïne en andere zonder. Aangezien koffie maag en darmen kan irriteren en hartkloppingen, nervositeit en rusteloosheid kan veroorzaken door de snelle opname van cafeïne in de bloedbaan, is het niet noodzakelijk de beste keuze om de bloedsomloop te stimuleren en het energieniveau te verhogen.

Veel mensen heroverwegen daarom steeds vaker het drinken van de populaire warme drank. Een tamelijk onbekend alternatief is geïnfuseerd water, dat is vermengd met stimulerende additieven. Gemberwater bijvoorbeeld is zeer geschikt als gezonde opkikker, omdat het vooral 's morgens een frisse energiekick geeft en de bloedsomloop en het metabolisme stimuleert. Na het drinken van de licht kruidige drank voel je je alerter en klaar voor de dag. Gember bevordert ook de spijsvertering en gaat problemen in het maagdarmkanaal tegen.

Om dit verfrissende drankje te maken, hebt u alleen een paar schijfjes gember nodig en een glas water of gewoon onze gember-citroenvariant op basis van zuiver, hoogwaardig gemberextract. U kunt ook zelf gemberthee zetten. Doe daarvoor de gemberstukjes en eventueel wat honing om te zoeten in een kopje en giet heet water over de ingrediënten. Laat het nu ongeveer 5 minuten trekken en geniet ervan. Water kan ook worden geïnfuseerd met ingrediënten zoals citroenschil of -sap in combinatie met muntblaadjes of komkommer. Deze stoffen hebben een stimulerende en hydraterende werking, maar ook een drainerende. Citroen voorziet het lichaam ook van vitamine C, komkommer heeft een ontgiftende werking en helpt zo schadelijke stoffen uit het lichaam te spoelen, terwijl munt voor een verfrissend tintje zorgt.

Alternatieven met cafeïne

Waarschijnlijk het populairste en meest gebruikte koffie-alternatief met cafeïne is cola. Hoewel de zwarte drank cafeïne bevat en je dus wakker kan maken, bevat hij ook een enorme hoeveelheid suiker in combinatie met andere synthetische ingrediënten, waardoor hij niet echt gezond is en eerder ongeschikt, vooral voor diabetici, bijvoorbeeld.

Een goede keuze als stimulans kan zwarte of groene thee zijn. De thee kan warm of koud worden gedronken, als ijsthee, en zorgt voor verfrissing en, dankzij de natuurlijke cafeïne, voor het verdrijven van vermoeidheid en maakt wakker. Het verschil tussen groene en zwarte thee is dat groene thee alleen wordt gedroogd, maar zwarte thee wordt gedroogd, geplet en gefermenteerd totdat hij van kleur verandert en donkerder wordt. De plant waarvan de thee afkomstig is, is dezelfde.

Als natuurlijk stimulerend middel heeft vooral groene thee ook een drainerende en ontgiftende werking, eigenschappen die koffie niet kan evenaren. Ook moet worden vermeld dat de cafeïne in koffie een snelle kick geeft, maar dat het wake-up effect ook snel wegebt. Met natuurlijke cafeïne uit thee is de effectcurve veel langduriger en even sterk - cafeïne zonder sterke ups en downs.

Heerlijke wekdrankjes kunnen dus heel gemakkelijk worden gemaakt door thee op te gieten en te laten afkoelen. Nu kunt u, afhankelijk van uw voorkeur, verschillende ingrediënten toevoegen als blikvangers en voor een heerlijk aroma kunnen dit bijvoorbeeld munt, citroenen, sinaasappelen, appels of zelfs watermeloen zijn. Als u van bruisend houdt, kunt u de thee ook langer laten trekken om hem sterker te maken en vervolgens dezelfde hoeveelheid mineraalwater toevoegen. Als u van zoet houdt, kunt u ook een beetje honing aan het theemengsel toevoegen. Ook muntsiroop of vlierbloesemsiroop doen het hier goed.

Guarana

Guarana is een plant die vijf keer zoveel cafeïne bevat als koffie. De plant wordt beschouwd als een gezond en doeltreffend stimulerend middel en kan warm of koud worden gedronken als thee, waardoor het een echt alternatief is voor koffie. Guarana kan ook worden ingenomen in de vorm van capsules of poeder.

Dankzij de natuurlijke cafeïne zorgt guarana voor meer concentratie en prestatievermogen, wat langer aanhoudt. Bovendien heeft de plant een koortsverlagende, eetlustremmende en opwekkende werking, wat dus ook andere voordelen heeft, naast de verhoging van de energie, in tegenstelling tot koffie. Ook het feit dat het niet schadelijk is voor het maagslijmvlies spreekt voor de consumptie van guarana en maakt de plant zeer aantrekkelijk.

Stuurman

Mate-thee bewijst zich meer en meer in de concurrentie met andere weklustopwekkende middelen en heeft niet alleen een energiegevende werking, maar heeft ook vele andere positieve eigenschappen. Zo bevatten de bladeren van de plant veel mineralen, vitaminen en antioxidanten en remmen ze zo het verouderingsproces van het lichaam af. Bovendien kan de mate helpen het lipidengehalte in het bloed te verlagen en te reguleren en ziekten zoals artiriosclerose of hoge bloeddruk te voorkomen en te helpen genezen. Mate thee wordt traditioneel heet gedronken, maar heeft natuurlijk dezelfde heilzame eigenschappen als hij koud wordt gedronken en kan super verfrissend zijn als ijsthee.

Matcha

Matcha is tot poeder vermalen groene thee. Het poeder wordt geïnfuseerd en warm of koud gedronken. In Japan wordt matcha al lang gebruikt als een natuurlijke en langdurige bron van energie. De trend breidt zich nu uit naar de Europese landen. De laatste jaren heeft matcha zich ook in dit land gevestigd als een echte trenddrank.

Vooral door de vele antioxidanten, die de cellen kunnen beschermen en genetische veranderingen kunnen voorkomen, heeft matcha gezondheidsbevorderende eigenschappen, die vooral liggen in de revitalisering van lichaam en geest en in de preventie van ziekten. De vitaminen en mineralen die het bevat, kunnen ook de gezondheid bevorderen en vermoeidheid uitbannen als die door tekorten wordt veroorzaakt.

Matcha-poeder kan niet alleen als thee worden gebruikt, maar ook als extra ingrediënt in diverse gerechten, bijv. in muffins, ijs of (plantaardige) yoghurt, waardoor het bijzonder veelzijdig is. Het kan dus aan vele gerechten worden toegevoegd als een heilzaam ingrediënt en goede eigenschappen verlenen. Een nadeel van matcha, vanwege de hoge kwaliteit, is een dure prijs, die rond de 70-100 euro ligt voor 50 gram.

Waarom energiedrankjes een nogal slecht alternatief zijn

Energiedranken zijn de laatste tijd steeds populairder geworden en veel mensen denken dat ze een goed alternatief zijn voor koffie, maar dit is in veel opzichten niet waar. Energiedranken geven weliswaar minder kans op vlekken op de tanden, maar dat is dan ook hun enige echte voordeel, want de drankjes bevatten ofwel veel suiker en dus calorieën en brengen de bijbehorende slechte eigenschappen met zich mee, ofwel zijn de energiedranken suikervrij maar bevatten ze synthetische zoetstoffen zoals sucralose of aspartaam, die de darmen kunnen aantasten en ervan verdacht worden kankerverwekkend te zijn. Net als koffie zijn energiedranken niet de perfecte oplossing voor een wake-up drink. De gezondste oplossing om wakker te worden en het lichaam te verkwikken is waarschijnlijk thee en water met extracten.

Source:

https://www.coffee-perfect.de/kaffeewissen/kaffee-alternativen.html https://www.gesundheit.de/ernaehrung/lebensmittel/guarana https://www.ndr.de/ratgeber/gesundheit/Matetee-Gesund-aber-oft-belastet,matetee100.html https://www.apotheken-umschau.de/gesund-bleiben/ernaehrung/matcha-tee-wie-gesund-er-wirklich-ist-716921.html