Is kraanwater gezond?

Leitungswasser gesund | Wasser aus der Leitung wird in Flasche gefüllt

Is kraanwater gezond?

In onze streken is kraanwater drinkwater. Als je dorst hebt, hoef je alleen maar naar de kraan te gaan en jezelf een glas gezond kraanwater in te schenken. In ons land is het drinkwater onderworpen aan strenge en nauwgezette controles. Het water is dus absoluut veilig. Het water dat uit de leidingen stroomt, is naar behoefte behandeld. De plaatselijke waterleidingbedrijven zijn verantwoordelijk voor het filtreren en zuiveren van het grondwater. Ons drinkwater is van een zeer goede kwaliteit, waar de meeste landen in de wereld jaloers op zijn. Daarom hoef je je niet zo veel zorgen te maken als je leest over microplastics en andere verontreinigende stoffen in ons drinkwater. Telkens weer worden vermeende studies gepubliceerd volgens welke bij de dagelijkse consumptie van drinkwater uit de kraan evenveel microplastic wordt binnengekregen als een creditcard weegt. Het MiWa-project, dat zich bezighoudt met microplastics in de waterkringloop, heeft vastgesteld dat de hoeveelheid microplastics in ons drinkwater absoluut geen reden tot bezorgdheid is. Deskundigen van de UBA, zoals Dr. Tamara Grummt, wijzen ook op het feit dat de plaatselijke waterzuivering in de eerste plaats gericht is op het verwijderen van microplastics. Ook andere beweringen, zoals vervuiling door uitwerpselen van aquatische isopoden, verontreiniging met zware metalen, vervuiling door nitraten en geneesmiddelen, zijn keer op keer weerlegd. U kunt erop blijven vertrouwen dat kraanwater gezond is. Het antwoord op de vraag: Kan men leidingwater drinken, is dus duidelijk en ondubbelzinnig: Ja, zonder enig voorbehoud.

Kraanwater of mineraalwater?

Is kraanwater gezonder dan mineraalwater? Deze vraag wordt steeds opnieuw gesteld en is min of meer een kwestie van geloof. Terwijl sommige mensen zweren bij kraanwater, gebruiken anderen alleen mineraalwater uit flessen. Zelfs bij mineraalwater zijn er altijd tegenstanders die beweren dat mineraalwater beduidend slechter is dan zijn reputatie. Maar zelfs voor mineraalwater gelden in dit land de relatief strenge controles van de voedselverordeningen. Natuurlijk is het beter mineraalwater te kopen in glazen flessen dan in plastic flessen. Alleen al op het gebied van duurzaamheid is dit een belangrijk punt.

Vooral tegenwoordig is duurzaam leven meer dan een hype of een trend. Hier zijn natuurlijk mineraalwater in teruggenomen glazen flessen en water uit de kraan voor. In dit geval is het drinken van water uit de kraan het beste voor het milieu. Hier hoeft geen rekening te worden gehouden met CO2-emissies. Het water komt rechtstreeks uit de kraan zoals het geconsumeerd kan worden. Er hoeven geen flessen te worden geproduceerd, gevuld, gereinigd en vervoerd. Het lijdt geen twijfel dat drinkwater zeer duurzaam is. Ook wat de gezondheid betreft, maakt het nauwelijks verschil of u mineraalwater of water uit de kraan neemt. Veel drinkwaters zijn ook rijk aan mineralen. Dit hangt altijd af van de locatie.

Maar u hebt ook de mogelijkheid uw leidingwater te laten controleren en testen. U zult verbaasd zijn welke geweldige ingrediënten uw eigen drinkwater heeft. In sommige streken van het land is het gewone drinkwater van uitzonderlijke kwaliteit en bevat het een verscheidenheid aan gezonde mineralen. Een ander voordeel van het drinken van water uit de kraan is natuurlijk het financiële aspect. Als u op uw budget moet of wilt letten, dan hoeft u zich niet af te vragen of u water uit de kraan drinkt of mineraalwater uit de winkel. Er is geen goedkopere manier om je dorst te lessen dan met gewoon water uit de kraan. Als het koolzuur, of liever het gebrek eraan, u er altijd van weerhouden heeft van drinkwater uit de kraan te genieten, zijn er nu geweldige apparaten waarmee u voor weinig geld bruisend water aan uw drinkwater kunt toevoegen.

De voordelen van het drinken van water uit de kraan:

Strenge controles - absolute zuiverheid
Duurzaam voor het milieu
Goedkoop
Hoe wordt drinkwater gedefinieerd?

Drinkwater is dat verse water uit de kraan dat een hoge zuiverheidsgraad heeft en veilig is voor mensen om te drinken. Calcium, magnesium en natrium moeten in al het gewone leidingwater aanwezig zijn. Schadelijke micro-organismen mogen echter niet worden opgespoord. De kwaliteitseisen worden gecontroleerd en bewaakt door de drinkwaterverordening. De productie van drinkwater in dit land heeft vele facetten. Kraanwater kan uit verschillende bronnen komen, uit meren en rivieren en zelfs uit de zee. Heb je ooit water gedronken dat opborrelt uit een bron in de bergen? De speciale smaak en versheid zult u nooit vergeten.Hoe wordt mineraalwater gedefinieerd?

Mineraalwater is grondwater dat bijzondere eigenschappen heeft. Het is verrijkt met mineralen en kan ook koolzuur bevatten. Bovendien moet een onderscheid worden gemaakt tussen natuurlijke en kunstmatige soorten mineraalwater. Kunstmatig mineraalwater wordt echter op de markt gebracht onder de namen sodawater of tafelwater. Afhankelijk van de plaats waar de bron ontspringt, bevat natuurlijk mineraalwater een grote verscheidenheid aan mineralen en sporenelementen. Calcium, ijzer, kalium, chloride, jodium, magnesium, zink, fosfaat en natrium zijn de ingrediënten die in de meeste soorten mineraalwater worden aangetroffen. Mineraalwater wordt gebotteld in glas of plastic. Het water moet vaak over enorme afstanden worden vervoerd. Dit is dan ook het kleine minpuntje op het gebied van duurzaamheid. Als het om duurzaam leven gaat, ligt leidingwater ver voor.Conclusie

In het kader van duurzame voeding is kraanwater natuurlijk veel beter dan mineraalwater. Dankzij strenge controles kunt u er bovendien zeker van zijn dat het water altijd van hoge kwaliteit en zuiverheid is. Maar niet alleen het milieu, ook uw portemonnee vaart er wel bij, door kraanwater te drinken. U kunt zelf gemakkelijk uitrekenen hoeveel geld u per week, maand of jaar kunt besparen als u consequent alleen drinkwater uit de kraan drinkt in plaats van mineraalwater. Bij mineraalwater heb je altijd een precieze lijst van de mineralen die erin zijn opgelost. Maar drinkwater is ook verrijkt met mineralen. Als u geïnteresseerd bent in de ingrediënten van uw water thuis, kunt u die in een laboratorium laten testen. Hoe dan ook, of u nu water uit de kraan drinkt of mineraalwater uit de winkel, al dan niet met koolzuur, beide zijn lichtjaren gezonder voor het lichaam dan frisdranken, sappen en dergelijke, die veel suiker, kleurstoffen, conserveermiddelen en andere additieven bevatten. Ook al wordt kraanwater keer op keer bekritiseerd en zijn sommige mensen bang dat het drinkwater uit de kraan verontreinigende stoffen zou kunnen bevatten, toch is kraanwater nog steeds het strengst gecontroleerde voedingsmiddel. Alle vrees is dus overbodig en men kan op elk moment zonder aarzelen genieten van het verfrissende water uit de kraan. Wie zich nog steeds zorgen maakt, kan thuis een filtersysteem voor de watervoorziening aanschaffen. Op die manier kunnen zelfs de laatste twijfels worden weggenomen. Koolzuur kan ook gemakkelijk en goedkoop in uw eigen vier muren aan leidingwater worden toegevoegd. Er mogen dus geen excuses meer zijn om niet het gezonde water uit de kraan te drinken.

Source: 

https://www.weka.de/umweltschutz/trinkwasser/ https://vitalhelden.de/wasser/ratgeber/wissenswertes/was-versteht-man-unter-mineralwasser/ https://www.verbraucherzentrale.de/wissen/umwelt-haushalt/wasser/kann-man-leitungswasser-trinken-34836 https://www.mdr.de/wissen/faktencheck-gefahr-wasser-aus-der-leitung-wassertester-100.html https://www.quarks.de/gesundheit/ernaehrung/3-vorurteile-gegen-leitungswasser/