Kun je te veel water drinken?

Kann man zu viel Wasser trinken? | Wasserhahn aus dem Trinkwasser läuft

Water houdt ons gezond, jong en mooi. Maar wat veel mensen niet weten: Je kunt eigenlijk te veel water drinken. Voor alle belangrijke functies die water in ons lichaam vervult, geldt hier hetzelfde als overal elders: de juiste hoeveelheid maakt het verschil.

Hoeveel water moet je drinken?

Kortom: zo veel als je dorst voelt. Want dorst is het waarschuwingssignaal van het lichaam dat vocht nodig is. Bijvoorbeeld om voedingsstoffen en vitaminen naar de cellen te transporteren. Of zodat ze de elektrolyten krijgen die ze nodig hebben. Zonder water zou ons bloed ook dikker worden en het functioneren van onze organen bemoeilijken. Wat dit betekent wordt vooral duidelijk als we denken aan de functie van het hart en de hersenen. Dit laatste bestaat overigens voor ongeveer 70 % uit water. Ons bloed is zelfs 90 %. Er bestaat dus geen twijfel over het belang van water voor ons lichaam. Het is dus goed dat het lichaam zelf ervoor zorgt dat we genoeg drinken door ons te zeggen: nu is het de hoogste tijd.

Maar we moeten nog steeds luisteren naar ons lichaam en zijn signalen. En dat is niet zo gemakkelijk. Vaak hebben we het zo druk dat we de eerste de beste dorst niet eens opmerken. Soms verwarren we het met honger, omdat de delen van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor honger en dorst dicht bij elkaar liggen. Dan grijpen we graag naar een snack in plaats van de waterfles. Af en toe schatten we ook onze waterbehoefte verkeerd in, bijvoorbeeld op warme dagen of tijdens het sporten. Of we hebben geen zin om te drinken als we overgeven of diarree hebben. Maar dat is precies wanneer een verhoogde vochtinname belangrijk zou zijn. Aangezien er zoveel redenen zijn om niet genoeg te drinken, ook al hebben we eigenlijk dorst, heeft de Duitse voedingsvereniging (DGE) een aanbeveling gedaan voor de juiste hoeveelheid te drinken: 1,5 liter water per dag zou voldoende moeten zijn. Dit geldt echter niet zonder onderscheid voor iedereen. Lange, zware mensen hebben meer nodig dan korte, dunne mensen. Atleten hebben meer nodig dan kantoorpersoneel. En we moeten meer drinken bij warm weer dan in de winter. Niettemin is 1,5 liter een goede richtlijn. Ons lichaam verliest immers elke dag ongeveer 2,5 liter water alleen al door naar het toilet te gaan, te zweten of zelfs maar te ademen. We hoeven dit niet allemaal te vervangen door gericht drinken. Afhankelijk van wat u eet, soepen of fruit bijvoorbeeld, draagt uw voeding al een steentje bij aan uw vochtbalans. Als u niet zeker weet of de aanbevolen dagelijkse drinkhoeveelheid voor volwassenen ook in uw geval geschikt is, kijkt u dan even verder.

Moet je heel vaak naar het toilet? Dan was het misschien te veel. Vindt u het moeilijk om uw doel te bereiken? Dit is niet noodzakelijkerwijs omdat het bedrag verkeerd voor u is. Misschien heb je gewoon niet genoeg geoefend. Goede drinkgewoonten kunnen helpen. Als u regelmatig drinkt na het opstaan en voor en tijdens de maaltijd, zult u waarschijnlijk in staat zijn uw lichaam gehydrateerd te houden tijdens een normale inspanning. Heb je nog steeds dorst? Voel je je zwak en moe? Heb je moeite om je te concentreren? Dan moet je een beetje meer drinken. Maar niet te veel.

Hoeveel water is te veel

Ook hier moet je eerst naar je lichaam luisteren. Of beter gezegd, je moet weten wat er in je lichaam omgaat. De nieren kunnen ongeveer 0,8 - 1 liter vocht per uur uitscheiden. Als ze met aanzienlijk meer worden overstroomd, blijft wat niet kan worden uitgescheiden in de circulatie. Het bloed wordt verdund, waardoor de natriumconcentratie, d.w.z. de verhouding tussen vocht en natrium, daalt. Dit leidt tot zogenaamde hyponatriëmie, in de volksmond ook wel watervergiftiging genoemd.

Wat zijn de symptomen van te veel water drinken?

U zult het eerst merken dat u te veel gedronken hebt door u licht in het hoofd te voelen. Duizeligheid, misselijkheid, overgeven en hoofdpijn zijn ook waarschuwingssignalen die u niet mag negeren. Zelfs als je niet naar het toilet hoeft ondanks dat je veel water drinkt, moet je opletten. Het lichaam houdt nu het natrium vast, waarvan de concentratie in het bloed met elke slok water verder daalt, door het water waarin het is opgelost niet meer uit te scheiden. Zo komt de progressieve watervergiftiging in een stroomversnelling. Maar als de hyponatriëmie verergert, treden spierkrampen, ademhalingsmoeilijkheden en een verminderd bewustzijn op. Het nieuws staat vol met verhalen over sterfgevallen in marathons of een schijnbaar onschuldige uitdaging om in korte tijd zo veel mogelijk te drinken.

Te veel water drinken symptomen

Slaperigheid
Duizeligheid
Misselijkheid
Braken
Hoofdpijn
verminderd plassen
spierkrampen
Verstoord bewustzijn
ademhalingsproblemen
Instorting van de bloedsomloop
En hier zit de crux van de zaak: het is niet de hoeveelheid die het verschil maakt, maar de periode gedurende welke deze hoeveelheid aan het lichaam wordt toegevoegd. Uit studies blijkt dat een gezonde volwassene gedurende de dag ongeveer 20 liter kan consumeren. Anderzijds, als slechts 6 liter een even gezonde volwassene in een coma kan brengen, dan komt dat omdat die 6 liter in één of enkele uren gedronken werd. Dit betekent dat de nieren geen kans hebben om een gestage bijdrage te leveren aan het verminderen van de hoeveelheid vocht, en dat de cellen zich niet langzaam kunnen aanpassen. Met verwoestende gevolgen.

Tekort aan elektrolyten door teveel water

Omdat volgens het principe van osmose, het lichaam altijd streeft naar evenwicht. In het geval van een concentratiegradiënt tussen een lage natriumconcentratie buiten de cellen en een hogere natriumconcentratie binnen de cellen, gebeurt dit door vocht op te nemen in de cellen. Als gevolg daarvan zwellen de cellen op. Dit is vooral problematisch in de hersenen. Hier hebben de cellen geen ruimte om uit te breiden. Dit leidt tot hersenoedeem met de bovenvermelde ernstige symptomen en zelfs de dood.

Het gaat er niet alleen om hoeveel je drinkt en hoe snel, maar ook wat je drinkt! Er wordt weinig aandacht besteed aan het feit dat de problemen niet worden veroorzaakt door te veel water te drinken, maar door te weinig natrium te drinken in verhouding tot de hoeveelheid water. Dus als u binnen redelijke grenzen drinkt, maar uw toevlucht neemt tot water met een zeer laag natriumgehalte, zoals speciaal mineraalwater voor baby's, kunt u toch bezwijken aan hyponatriëmie. Hetzelfde geldt overigens voor de genoemde zuigelingen: kinderen jonger dan 6 maanden mogen geen water krijgen. Het vochtgehalte in moedermelk of de juiste hoeveelheid babyvoeding, mits bereid volgens de aanwijzingen op de verpakking, voorziet in hun vochtbehoefte. Als je je kind meer geeft, riskeer je watervergiftiging. En dit gebeurt bijzonder snel, omdat het evenwicht in het kleine lichaam veel sneller uit balans raakt dan bij volwassenen.

Wees dus voorzichtig als je water koopt. Overigens kunt u uw leidingwater ook gemakkelijk verrijken met de belangrijke elektrolyten. In Duitsland is dit water van drinkwaterkwaliteit en is het gratis. Voeg een stukje citroen toe of de verfrissende vruchten- en plantenextracten van Heydrate en je hebt een waardevolle bron van vocht. - kunt u meer dan 1,5 liter drinken.

Conclusie

Kun je te veel water drinken? Het antwoord is duidelijk: ja, je kunt te veel drinken. Zelfs van gezond water. Het is echter zeer moeilijk om het absolute bedrag te berekenen. Hoeveel liter water we per dag kunnen drinken (ongeveer 20 liter) is minder belangrijk dan hoe snel we het verbruiken. En 6 liter kan al te veel zijn.

https://www.t-online.de/gesundheit/id_14685568/wasservergiftung-mehr-als-drei-liter-taeglich-koennen-schaden.html https://www.msdmanuals.com/de/heim/hormon-und-stoffwechselerkrankungen/wasserhaushalt/hyperhydratation https://medlexi.de/Hyperhydratation