Plastic afval in de oceaan - en hoe u kunt helpen het probleem te verminderen

Plastikmüll im Meer

Plastic afval in zee is een bekend probleem. U hebt ongetwijfeld dramatische beelden gezien van schildpadden, vissen en andere zeedieren die lijden omdat ze vast kwamen te zitten in plastic voorwerpen of omdat ze aten in de overtuiging dat ze een prooidier voor zich hadden. De dood van het zeeleven is echter slechts één van de gevolgen van plastic in zee. In dit artikel komt u te weten wat de vervuiling nog meer inhoudt, waar het plastic eigenlijk vandaan komt, en wat u eraan kunt doen.

Hoe komt plastic in zee terecht?

Plastic komt op verschillende manieren in zee terecht. Microplastics worden elke dag aan het afvalwater toegevoegd, bijvoorbeeld door het wassen van kleding van polyester of andere kunststoffen, door wasverzachters, uit verzorgingsproducten of cosmetica, en komen zo in de waterkringloop terecht. Grote stukken plastic, zoals voedselverpakkingen, zakjes of drankflessen, worden vaak gewoon achteloos "weggegooid" in de natuur, sommige worden vervolgens door de wind meegevoerd naar het water, en veel wordt vanaf schepen rechtstreeks in het water gegooid of valt er per ongeluk in. Bovendien is recycling lang niet in alle landen een prioriteit. Hoewel Duitsland en Oostenrijk, en Europa in het algemeen, een vrij goed afvalbeheerssysteem hebben, betekent dit niet dat plastic afval in de oceanen niet ook ons probleem is. Naast het achteloos weggegooide afval dat niet alleen in de oceanen terechtkomt maar ook de bodem vervuilt, wordt een deel van het regelmatig weggegooide afval nog steeds naar het buitenland geëxporteerd om daar te worden verwijderd. Maar de normen daar zijn vaak niet vergelijkbaar met die in Europa, en dus bestaat nog steeds het risico dat de plastic fles die hier in de vuilnisbak is gegooid, in zee terechtkomt nadat zij de halve wereld is rondgevaren.

De hoeveelheid plastic afval in zee neemt voortdurend toe. Volgens schattingen komt er elk jaar tot 12,7 miljoen ton bij, en ligt er waarschijnlijk al 80 miljoen ton op de oceaanbodem. De omvang van de vervuiling is ook duidelijk aan de oppervlakte van de oceanen. In de Stille Oceaan tussen Californië en Hawaï, bijvoorbeeld, heeft zich een vuilniseiland gevormd, een deel van de zee dat bedekt is met een losse laag plastic afval. Het vuilniseiland in de Stille Oceaan is echter niet zo klein als de naam eiland doet vermoeden - het beslaat een oppervlakte van 1,6 miljoen vierkante kilometer - meer dan vier keer de oppervlakte van Duitsland.

De gevolgen van plastic in de zee

Eerst en vooral is het het zeeleven dat te lijden heeft onder de massale vervuiling. Veel walvissen, schildpadden en vogels moeten het ontgelden omdat zij het plastic voor voedsel aanzien of erin verstrikt zijn geraakt. Maar het probleem treft ook ons mensen op het land. Met name microplastics vinden steeds vaker hun weg naar ons voedsel. Ook de economie en het toerisme hebben te lijden onder de schade en vervuiling die plastic veroorzaakt. Wat echter bijzonder ernstig is, is het feit dat plastic in de natuur nauwelijks wordt afgebroken. Als een jong kind uit een plastic fles drinkt en die in zee terechtkomt, zal die daar nog steeds zijn wanneer zijn achter-achterkleinkinderen hun kinderen vertellen over het begin van het plasticprobleem. En vele, vele generaties verder.

Het probleem van plastic flessen in zee

Een in december 2020 gepubliceerde statistiek laat duidelijk zien door welke bedrijven het meeste plastic in de oceanen in omloop is gebracht. Voor dit onderzoek zijn wereldwijd bijna 350.000 stukken afval uit de oceanen verzameld, gecatalogiseerd en, voor zover mogelijk, toegewezen aan de bedrijven die ze in omloop hebben gebracht. Het resultaat - in 100 gevonden stukken plastic afval zitten gemiddeld minstens vijf drankflessen. Coca Cola staat met afstand bovenaan de lijst van alle toe te schrijven stukken plastic afval. Van de bijna 350.000 stuks plastic afval van allerlei aard konden er 13.834 duidelijk aan de drankenproducent worden toegewezen. Pepsi Co staat op de vijfde plaats met 5155 stuks. Maar dat is niet alles. Nestlé heeft ook een breed assortiment dranken, en met 8633 duidelijk geïdentificeerde stukken plastic afval is het ook verantwoordelijk voor een groot deel van het afval dat in zee wordt aangetroffen. Uit de statistieken blijkt niet hoeveel plastic flessen daaronder waren, maar aangenomen mag worden dat ook drankverpakkingen hier deel van uitmaakten. Er zij ook op gewezen dat een deel van het aangetroffen plastic afval niet aan een producent kon worden toegewezen. Er waren waarschijnlijk ook drankflessen bij, want niet elke fles is duidelijk te identificeren.

Maak deel uit van de oplossing

Wat plastic afval betreft, kunnen we allemaal ons steentje bijdragen om oplossingen voor het probleem te vinden. Een eerste stap is het verminderen van plastic. Er zijn nu veel alternatieven voor plastic consumptie die nog steeds het gemak van deze verpakking bieden zonder dezelfde nadelen. Er zijn ook veelbelovende oplossingen om het plastic in zee te verminderen. Vooral met betrekking tot plastic flessen, die een groot deel van het plastic afval uitmaken. Hier zijn er onder andere de volgende mogelijkheden waaraan u actief kunt bijdragen:

Gebruik glas in plaats van plastic flessen en gebruik zo veel mogelijk herbruikbare flessen.
Er zijn prima alternatieven voor frisdranken die niet alleen gezonder zijn, maar ook volledig plasticvrij.
Steun projecten die de oceanen bevrijden van plastic afval.
Herbruikbare flessen

Afhankelijk van je drinkgewoonten zijn er veel alternatieven voor plastic flessen. Zo zijn mineraalwater en frisdranken verkrijgbaar in herbruikbare glazen flessen. Hoe groter de vraag ernaar wordt, hoe duidelijker het voor bedrijven wordt dat plastic voor eenmalig gebruik niet (meer) is wat hun klanten willen. U kunt ook het heft in eigen handen nemen en overstappen op kraanwater. In geval van twijfel zorgt een filter voor een nog betere kwaliteit en smaak. Intussen is er een ruime keuze aan drinkflessen van veel verschillende, milieuvriendelijke materialen waarmee u uw drankje altijd bij u kunt hebben.

Alternatieven voor frisdranken

Smaakt leidingwater niet goed? Misschien bent u een van die mensen die het moeilijk vindt om genoeg te drinken, omdat water u daar niet echt toe aanzet. Frisdrank maakt het veel makkelijker. Afgezien van het feit dat frisdranken om diverse redenen niet noodzakelijk geschikt zijn om in de dagelijkse vochtbehoefte te voorzien, zijn zij vaak alleen in plastic flessen verkrijgbaar. Maar ook hier zijn er alternatieven. U kunt uw water bijvoorbeeld kruiden door er vruchten of kruiden aan toe te voegen die het meer smaak geven. Trouwens, het is nog makkelijker met onze drinkstokjes.

Projecten ondersteunen

De drinksticks hebben nog een groot voordeel, want je hebt niet alleen een lekker, gezond drankje dat je helpt je dagelijkse vochtbehoefte te dekken, maar je steunt tegelijkertijd ook een geweldig project. Onze samenwerking met de Plastik Bank houdt in dat voor elke verkochte stick een plastic fles wordt ingezameld en gerecycleerd. Elk stokje betekent dus een fles minder in de oceanen en tegelijk een stuk broodwinning voor de mensen die ze verzamelen. U kunt hier meer te weten komen over dit geweldige project.

Conclusie

Plastic afval in zee is een van de grootste problemen van onze tijd, maar er zijn oplossingen. Het mooie is dat iedereen kan bijdragen en met een kleine inspanning de wereld een beetje duurzamer en beter kan maken.

Source:

 https://de.statista.com/statistik/daten/studie/1013483/umfrage/plastikmuell-hauptverursachende-firmen-weltweit/ https://heydrate.com/pages/collectplastic https://www.oekoleo.de/artikel/wie-kommt-der-plastikmuell-ins-meer/ https://www.nabu.de/umwelt-und-ressourcen/abfall-und-recycling/26205.html https://www.wwf.de/themen-projekte/plastik/unsere-ozeane-versinken-im-plastikmuell/plastikmuell-im-meer-die-wichtigsten-antworten https://www.stern.de/panorama/weltgeschehen/plastikstrudel-im-pazifik-mehr-als-viermal-so-gross-wie-deutschland-7912112.html