Maak een einde aan het gesjouw met flessen: Dat is waarom kraanwater de betere keuze is

Leitungswasser

Veel vocht drinken is gezond. Volwassenen moeten ongeveer twee tot drie liter vocht per dag drinken - bij voorkeur in de vorm van water. In tegenstelling tot suikerhoudende en calorierijke frisdranken, sappen en shakes, bevat water niet alleen belangrijke voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezond leven, maar is het ook goedkoop en altijd verkrijgbaar. In plaats van veel geld uit te geven aan mineraalwater of ongezonde dranken en week na week met zware kratten te zeulen, kan water gemakkelijk en onovertroffen goedkoop uit de kraan worden getapt.

Hoewel de voordelen van het drinken van kraanwater overduidelijk zijn, zien de meeste mensen af van dit voorrecht en kopen in plaats daarvan flessenwater. Gebotteld water is duurder en wordt vaak op de markt gebracht met waardevolle voedingsstoffen, dus er moet toch een verschil zijn tussen het water dat je in de supermarkt of de drankenmarkt kunt kopen en het water dat zo goedkoop uit de kraan komt, nietwaar?

Kraanwater wordt regelmatig aan strenge tests onderworpen

Kraanwater is in Duitsland een van die voedingsmiddelen die strenger worden gecontroleerd dan bijna alle andere voedingsmiddelen. De drinkwaterverordening legt de kwaliteit van het water vast en zorgt ervoor dat bepaalde grenswaarden niet mogen worden overschreden. Maar niet alleen de kwaliteit van het water zelf is wettelijk vastgelegd - ook de winning van het water, de behandeling en de distributie ervan door de waterleidingbedrijven zijn aan strenge controles onderworpen.

Om ervoor te zorgen dat alles in orde is, controleren de gezondheidsautoriteiten en ook de waterleveranciers regelmatig het gehalte aan verontreinigende stoffen en garanderen zij zo dat water uit de kraan zonder aarzeling kan worden gedronken. Kraanwater wordt dus strenger en op meer verontreinigende stoffen gecontroleerd dan flessenwater.

Kraanwater is niet, zoals men zou kunnen veronderstellen, voormalig water van de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Ongeveer tweederde van het leidingwater is gewoonlijk grondwater, d.w.z. regenwater uit de aardbodem, en de rest wordt normaliter verkregen uit bronnen en reservoirs. Dit betekent dat het "natuurlijk" en zuiver water is dat niet verser kan zijn en dat toch nog verder wordt behandeld door de overeenkomstige waterleidingbedrijven om het uitgebreid te zuiveren.

Dit betekent dat kraanwater vaak nog beter is dan mineraalwater uit flessen en vaak meer mineralen en minder ongezonde residuen bevat. Wetenschappers hebben bij proeven vastgesteld dat gebotteld mineraalwater soms zelfs zoveel ziektekiemen bevat dat het gevaarlijk kan zijn voor mensen met een zwak immuunsysteem. Met name plastic flessen kunnen ongezonde weekmakers aan het water afgeven - dingen waar je je als trouwe consument van kraanwater geen zorgen over hoeft te maken.

Als je het veilig wilt spelen, drink dan niet de eerste druppel uit de kraan

Het drinken van water uit de kraan is dus volkomen veilig vanuit gezondheidsoogpunt - althans wat de kwaliteit van het water betreft. Water dat lang in de leidingen heeft gezeten voordat het werd gedronken, kan echter wel degelijk een negatief effect hebben op de gezondheid.

Als u de kraan lange tijd niet heeft laten lopen, bijvoorbeeld vanwege een vakantie, moet u ongeveer dertig seconden wachten na het openen van de kraan om echt schoon en fris water te krijgen. Wie zich zorgen maakt over oude leidingen die zware metalen in het leidingwater kunnen doen terechtkomen, kan meestal opgelucht ademhalen: zolang het water niet troebel en vuil uit de kraan komt of klachten veroorzaakt zoals misselijkheid, braken of diarree, is besmetting zeer onwaarschijnlijk.

Als u zeker wilt zijn, kunt u uw water nog steeds laten testen. Dergelijke tests kunnen vaak zelfstandig worden uitgevoerd door een teststrip in het leidingwater te dopen of een watermonster naar een laboratorium te sturen.

Bevat kraanwater minder waardevolle mineralen dan flessenwater?

De bezorgdheid dat leidingwater niet schoon genoeg is, moet nu dus worden weerlegd. Dit is echter niet de enige reden waarom steeds meer mensen er de voorkeur aan geven diep in de buidel te tasten en te investeren in gebotteld water.

Ook blijft de bezorgdheid bestaan dat kraanwater niet zo gezond is als in de winkel gekocht water of niet de voedingsstoffen bevat die zij nodig hebben. Zorgen als deze zijn volkomen ongegrond en zijn waarschijnlijk te danken aan de goede marketing van de fabrikanten van gebotteld water, want kraanwater is meestal minstens zo gezond als gebotteld mineraalwater.

Hoewel het aandeel mineralen in leidingwater van regio tot regio kan verschillen, zeggen deskundigen dat de dagelijkse behoefte aan mineralen al door de voeding wordt gedekt. Als u een tekort hebt en ervoor moet zorgen dat u voldoende mineralen zoals ijzer of magnesium binnenkrijgt, en geen voedingssupplementen wilt nemen, kunt u zonder aarzelen leidingwater gebruiken, want uit analyses blijkt dat leidingwater niet noodzakelijk minder mineralen bevat dan gebotteld water, ook al noemt het zich "mineraalwater".

Voor mensen zonder gebreksverschijnselen is het echter niet nodig om op het mineraalgehalte in water te letten. Mineralen kunnen ook de smaak van water beïnvloeden, zodat veel mensen vinden dat water van bepaalde merken of leidingwater uit bepaalde streken beter smaakt dan ander water.

Het milieu heeft er enorm baat bij geen flessenwater te kopen.

Als dit nog niet genoeg argumenten zijn om kraanwater te drinken, kan ook het milieuaspect u overtuigen. Geen ander voedsel is zo duurzaam als kraanwater. Terwijl andere voedingsmiddelen een lang productie- en leveringsproces achter de rug hebben, komt leidingwater meestal uit de regio en heeft het dus geen lange transportroute achter de rug en verbruikt het geen verpakkingsafval.

Dit verpakkingsafval speelt een grote rol bij gebotteld water, want alleen al in Duitsland worden per uur ongeveer 1,9 miljoen plastic wegwerpflessen verbruikt, wat resulteert in meer dan 470.000 ton afval per jaar. Bovendien verbruikt het vervoer van mineraalwater ongeveer 1.400 keer meer CO2 dan het verbruik van leidingwater. Door hun hoge gewicht verbruiken glazen flessen meer CO2 dan plastic flessen.

Bovendien moeten glazen flessen na consumptie met veel water worden afgespoeld en zijn zij om deze redenen geen ecologisch verantwoord alternatief voor plastic flessen.

In tegenstelling tot flessenwater is kraanwater dus bijzonder duurzaam. Kenners van kraanwater kunnen dus opgelucht ademhalen: zij leveren immers een belangrijke bijdrage tot de bescherming van het milieu en de vermindering van hun ecologische voetafdruk, die momenteel waarschijnlijk belangrijker is dan ooit tevoren.

Degenen die de voorkeur geven aan koolzuurhoudend water zijn goed bediend met waterbubbels

Voor alle liefhebbers van bruisend water is er de perfecte oplossing om koolzuurhoudend water te blijven drinken en toch te genieten van de voordelen van kraanwater: Sodastream en andere merken maken het mogelijk kraanwater te carboniseren in het comfort van uw eigen huis.

Of er nu weinig of veel koolzuur is - het water kan meestal naar wens worden behandeld. Wie afziet van de regelmatige trip naar de drankwinkel, spaart niet alleen geld en het milieu, maar ook zijn rug.

Conclusie: kraanwater is van hoge kwaliteit en milieuvriendelijk

Zoals u ziet, zijn er veel redenen om kraanwater te drinken in plaats van mineraalwater. U bespaart niet alleen geld en gesjouw met dozen, maar u helpt ook het milieu. Het verbruik van wegwerpflessen en de uitstoot als gevolg van het vervoer van dranken kan sterk worden verminderd door kraanwater te drinken.

Ook als u niet overtuigd bent van de kwaliteit van leidingwater, kunt u gerust zijn. Kraanwater is aan strengere controles onderworpen dan mineraalwater en bevat in sommige gevallen zelfs meer mineralen.

Source:

https://utopia.de/ratgeber/leitungswasser-testen-gruende-und-anlaufstellen/ https://www.verbraucherzentrale.de/wissen/umwelt-haushalt/wasser/kann-man-leitungswasser-trinken-34836 https://www.focus.de/gesundheit/videos/was-ist-gesuender-leitungswasser-oder-mineralwasser-eine-expertin-erklaert-den-unterschied_id_5898827.html https://www.sevencooks.com/de/magazin/5-sehr-gute-gruende-leitungswasser-zu-trinken-statt-mineralwasser-zu-kaufen-6kiI3zkOwf8GDFWul4Ivst https://www.wassertest-online.de/blog/leitungswasser-statt-mineralwasser/ https://www.tk.de/techniker/magazin/ernaehrung/trinken/wie-viel-wasser-soll-man-taeglich-trinken-2004796 https://www.focus.de/perspektiven/nachhaltigkeit/kolumne-in-kleinen-schritten-die-welt-retten-gesundheit-umwelt-kosten-welches-wasser-sie-trinken-hat-einen-grossen-effekt_id_10958059.html https://sodastream.de https://www.wassertest-online.de/blog/leitungswasser-gefaehrlich/ https://nachhaltig-sein.info/lebensweise/leitungswasser-mineralwasser-vergleich-nachhaltigkeit-gesundheit https://utopia.de/stiftung-warentest-leitungswasser-mineralwasser-26788/ https://www.duh.de/mehrweg-klimaschutz0/einweg-plastikflaschen/ https://www.bund-bawue.de/tipps/detail/tip/teuer-umweltschaedlich-der-ueberfluessige-griff-zum-mineralwasser/