Wat betekent isotoon, hypotoon en hypertonisch?

isotonisch, hypotonisch und hypertonisch

"Sportief. Isotoon. Verfrissend" - met deze slogan maakt een bekende brouwerij reclame voor een alcoholvrij en gezond alternatief voor gewone bieren. Veel sportdranken zijn er ook op gebaseerd. Maar waar slaat de term "isotoon" op? Hoe moeten andere toniciteiten, zoals hypotone of hypertonische, worden begrepen? Wat hebben deze verschillen te maken met de inhoud van een drankje?

Hypertonisch, Isotoon en Hypotoon

Toniciteit komt uit het oud-Grieks en betekent zoiets als "spanning" of "suspense". Het beschrijft de kwalitatieve maat van de osmotische druk tussen twee oplossingen. Normaliter wordt de corresponderende concentratie gegeven in vergelijking met de bloedconcentratie.

Hypertonisch

Hypertonisch (hyper - "over", tonisch - "spanning") betekent dat een oplossing een hogere osmotische druk heeft dan het referentiemedium (d.w.z. bloed).

Voorbeelden

Hypertone dranken worden gegeven in een concentratie van 300 mmol/kg of meer. Ze hebben een hogere osmotische druk dan bloed. Dit omvat frisdranken, limonades en sappen.

Wanneer de medische wereld spreekt van arteriële hypertensie of gewoon hypertensie, betekent dit hoge bloeddruk, die wijst op een chronisch verhoogde bloeddruk van het arteriële vatenstelsel.

Een verhoogde toestand van spanning in de spieren (spiertonus) wordt hypertensief genoemd.

Isotoon

Isotoon (iso - "gelijk", tonisch - "spanning") betekent dat een oplossing dezelfde osmotische druk heeft als het referentiemedium. Isotone oplossingen hebben een osmotische druk van ongeveer 280 mmol/kg.

Voorbeelden

Isotone dranken worden in de bovenstaande concentratie gegeven. Ze hebben dezelfde osmotische druk als bloed. Dit omvat isotone sportdranken of alcoholvrij bier.

Een medisch deskundige omschrijft een oplossing als isotoon als zij dezelfde osmotische druk heeft als menselijk bloed.

Een constante toestand van spanning in de spieren (spiertonus) wordt isotoon genoemd. In dit geval treedt spierverkorting op zonder verandering in kracht.

Hypotone
Hypotoon (hypo - "lager", tonisch - "spanning") betekent dat een oplossing een lagere osmotische druk heeft dan het referentiemedium.

Voorbeelden

Hypotone dranken worden gegeven in een concentratie van 200 - 250 mmol/kg. Ze hebben een lagere osmotische druk dan bloed. Hiertoe behoren bijvoorbeeld mineraalwater, weidranken, maar ook kruiden- en vruchtenthee of hyptonische sportdranken.
Wanneer artsen spreken van arteriële hypotensie of gewoon hypotensie, bedoelen ze lage bloeddruk. Dit kan chronisch onvoldoende worden om de normale lichaamsfuncties in stand te houden.
Isotone dranken vs. hypotone dranken

Hypertonische dranken, zoals suikerhoudende frisdranken, zijn voor het lichaam het moeilijkst opneembaar. Door de hogere osmotische druk van hypertone dranken wordt er juist water aan het bloed onttrokken, wat tot uitdroging kan leiden. Isotone dranken worden goed door het lichaam opgenomen omdat ze dezelfde osmotische druk hebben als bloed en vaak koolhydraten en mineralen bevatten. Dit kan het verlies van micronutriënten door zweet en oxidatieve stress compenseren.

Hyptone dranken kunnen echter het snelst door het lichaam worden opgenomen. De lagere osmotische druk creëert een zuigeffect waardoor water sneller in de bloedbaan terechtkomt en het lichaam optimaal gehydrateerd wordt. Hypotone dranken hebben vaak een lagere concentratie koolhydraten dan isotone dranken, maar door hun geïoniseerde vorm kunnen ze beter en gemakkelijker in het maagdarmkanaal worden opgenomen.

Hypotone dranken zijn voordelig in verband met grote lichamelijke inspanning. Zij bufferen de verlaging van de pH-waarde wanneer er een ophoping van lactaat in de spiercel is. Zij bevatten ook waardevolle mineralen en sporenelementen die het lichaam ondersteunen in zijn functionaliteit. Het is bijvoorbeeld bekend dat geneeskrachtig water dat waterstofcarbonaat bevat en dat tijdens sportinspanningen wordt gedronken, de verlaging van de pH-waarde kan vertragen. Tegen deze achtergrond is een prestatieverhoging tot 10 procent en gelijktijdige toevoer van elektrolyten indrukwekkend. Er zij op gewezen dat mineraalwater met een hoog gehalte aan koolzuur moet worden vermeden. Ze zetten het lichaam op een onaangename manier opgeblazen en verhinderen dus vaak topsportprestaties.

Voordelen van hypotone dranken

Gemakkelijk te nuttigen voor de training, want er is geen "geborrel" in de maag.
Het lagere koolhydratengehalte in hypotone dranken zorgt voor een snellere absorptie van water, elektrolyten en nutriënten dan in isotone dranken
Optimale "verfrissingsdrank" voor rehydratatie
nuttig bij sport en uitdroging
De perfecte sportdrank

Sportdranken moeten met name aan vier criteria voldoen

Drinkhoeveelheid
Koolhydraten
Elektrolyten
Absorptiesnelheid
Zoals wij reeds hebben beschreven, is de absorptiesnelheid van hyptone dranken nog hoger dan die van isotone dranken. Isotone dranken genieten echter vaak de voorkeur van atleten omdat zij gewoonlijk ook koolhydraten en elektrolyten bevatten. De perfecte sportdrank compenseert niet alleen het verlies van voedingsstoffen, maar bevordert zelfs de sportprestaties. Naast natrium, dat het grootste verlies tijdens het zweten veroorzaakt, verliezen we ook kalium of magnesium. Een groot tekort aan natrium kan krampen en oedeem veroorzaken als er niet op tijd voor de juiste aanvoer wordt gezorgd. Daarom moet u ervoor zorgen dat hypotone sportdranken ook een koolhydraatbron bevatten en u mineralen leveren.

Zuiver water is goed voor de hydratatie, maar niet ideaal als sportdrank. Daarom hebben wij ervoor gezorgd dat onze "Elektrolyten" uw water verrijken met de juiste balans van elektrolyten en een hoogwaardige energiebron toevoegen in de vorm van isomaltulose. Dit resulteert in de optimale prestatiebevorderende sportdrank. Hypotoon voor een bijzonder efficiënte vochtvoorziening en tegelijkertijd met belangrijke elektrolyten en koolhydraten.

De huidige stand van het onderzoek naar sportdranken kan als verstrekkend, maar niet volledig worden beschouwd, vooral wat de tolerantie betreft. De opname van water en voedingsstoffen door de dunne darm kan door vele individuele factoren worden beïnvloed (bv. de werkelijk gedronken hoeveelheid, het soort en de hoeveelheid koolhydraten, de absorptie langs de dunne darm, de intensiteit, enz.) Daarom moet je altijd eerst en vooral naar je lichaam luisteren.

Source:

https://flexikon.doccheck.com/de/Hypertonisch https://www.fitforlife.ch/artikel/isotonisch-hypotonisch-hypertonisch/ https://www.ikk-classic.de/gesund-machen/essen-trinken/isotonische-getraenke http://www.gesundheits-lexikon.com/Ernaehrung-Diaeten/Sport-und-Ernaehrung/Leistungssport-Geeignete-Getraenke.html https://www.akademie-sport-gesundheit.de/magazin/sportgetraenke-darauf-solltest-du-bei-der-auswahl-achten.html https://www.spektrum.de/lexikon/ernaehrung/hypotonische-getraenke/4263 https://www.fitforfun.de/sport/sportgetraenke-unter-der-lupe-isotonisch-oder-hypotonisch-219764.html https://www.fitforbeach.de/sportgetraenk-test/